Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Vruchtbaarheid van de man

Er is de laatste jaren veel geschreven over de vruchtbaarheid van mannen. De kwaliteit van sperma loopt sterk terug en ook de hoeveelheid gezonde zaadcellen is minder dan twintig jaar geleden.

Maar goed: reden te meer dus voor mannen om hun vruchtbaarheid zo goed mogelijk op peil te houden. Onderstaande tips kunnen helpen de mannelijke vruchtbaarheid te vergroten.

Allereerst: veel stellen denken dat je, om de kans op succes zo groot mogelijk te laten zijn, rond de eisprong iedere dag moet vrijen. Dat is een misvatting. Wanneer een man iedere dag klaarkomt, komt dat de kwaliteit van het sperma niet ten goede. De voorraad zaadcellen raakt daardoor uitgeput, waardoor er relatief weinig gezonde zaadcellen aanwezig zijn.

Volgens de meeste artsen heb je de grootste kans om zwanger te worden wanneer je om de dag seks hebt. Bedenk ook goed dat zaadcellen tussen de 3 en 7 dagen in leven blijven in het vrouwelijk lichaam. Dus wanneer je om de dag vrijt, zijn er altijd zaadcellen in het lichaam van de vrouw aanwezig.

Er zijn verschillende factoren die de vruchtbaarheid van het sperma in gevaar brengen. Nauwsluitende onderkleding en strakke broeken zijn daar het bekendste voorbeeld van. De ballen van een man hangen buiten het lichaam omdat de ideale leefomgeving van zaadcellen enkele graden lager is dan de lichaamstemperatuur.

Door strakke (onder-)broeken te dragen neemt de temperatuur toe en vermindert de vruchtbaarheid. Boxershorts en wijde broeken kunnen dit voorkomen.

Vanzelfsprekend is ook roken ongezond voor de kwaliteit van het sperma. Stop dus meteen met roken op het moment dat je besluit dat je een kind wil.

Veel mannen dragen hun mobiele telefoon in hun broekzak. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de radiostraling uit mobieltjes, een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het sperma. Niet doen dus.

Tot slot een geruststelling: bij een gemiddelde ejaculatie worden in totaal ongeveer 150 miljoen zaadcellen losgelaten. Daarvan heb je slechts 1 zaadcel nodig om zwanger te worden.

 


Copyright - Privacybeleid