Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je weet wat je vruchtbare dagen zijn. Als je vrijt met je partner is de kans dat je zwanger wordt op deze dagen het grootst. Maar wanneer ben je precies vruchtbaar?

In theorie is het makkelijk: je bent het meest vruchtbaar rond je eisprong. Wanneer je seks hebt rond deze dagen vergroot je de kans om zwanger te worden aanzienlijk. Het enige probleem is dat je nog moet zien uit te vinden wanneer je eisprong precies is. En dat is minder duidelijk dan vaak wordt gedacht.

Lange tijd werd gedacht dat iedere vrouw exact halverwege haar cyclus haar eisprong had. Steeds meer deskundigen komen hier echter van terug. In zijn algemeenheid kun je wel zeggen dat het gemiddeld genomen ongeveer rond die tijd is, maar dat zegt verder niets hoe dat bij jou zit. Iedere cyclus is weer anders.

Over een ding is iedereen het eens: tijdens je menstruatie en de eerste week daarna, is de kans dat je zwanger raakt erg klein, ook al lopen er genoeg kinderen rond met ouders die aan periodieke onthouding deden.

Pas in de tweede week van je cyclus wordt het baarmoederslijnm zachter, en opent zich de baarmoedermond. Het slijm, dat daarvoor troebel en dik was, wordt zacht en elastisch. Het kan daardoor de zaadcellen helpen naar boven te klimmen.

Deze wetenschap kan je helpen om te bepalen of de eisprong eraan komt. Rond je eisprong zijn je schaamlippen vochtiger. Veel vrouwen melden dat ze er dan draden van kunnen trekken. Een duidelijk teken dat de eisprong nadert en je dus op z'n vruchtbaarst bent.

Er zijn vrouwen die de eisprong letterlijk kunnen voelen, maar dit is slechts een minderheid. Wel zijn er veel vrouwen die rond hun eisprong links of rechts onderin de buik buikpijn hebben. Deze pijn gaat vooraf aan de eisprong en is ook een duidelijk teken van je vruchtbaarheid.

Als de eisprong achter de rug is, dan is het voor die maand feitelijk te laat om nog te vrijen met de beodeling zwanger te worden.

Er zijn ook andere manieren om je vruchtbaarheid te meten. Hier vind je informatie over ovulatietesten. Hier vind je informatie over temperaturen.

 


Copyright - Privacybeleid