Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Je menstruatiecyclus verloopt in twee fasen

Je menstruatiecyclus verloopt in twee verschillende fasen. In de eerste fase groeien en rijpen de eicellen. In deze periode maken de eierstokken het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Je hersenen maken aan het eind van de eerste fase maken bovendien het LH-hormoon aan. Dit hormoon zorgt voor de eisprong.

Hoelang jouw menstruatiecyclus duurt, wordt met name bepaald door de eerste fase. Als je uitgaat van een gemiddelde cyclus van 28 dagen valt de eisprong precies in het midden, op de 14e dag. Maar let op: wanneer jouw cyclus langer of korter duurt, verschuift de eisprong naar voren of naar achteren.

De eerste fase kan, afhankelijk van de lengte van jouw cylus, dus ook een week duren, of drie weken.

Een eicel is niet zo heel groot. Een eitje is slechts 0,1 millimeter in diameter. Dat lijkt weliswaar klein, maar vergeleken bij de andere cellen in je lichaam is het levensgroot. Een eicel is verreweg de allergrootste cel in je lichaam. Per cyclus komt er in de regel slechts een eicel vrij.

De tweede fase van de cyclus is de fase na de eisprong. Die duurt bij vrijwel iedere vrouw veertien dagen.

Er is hooguit twee dagen verschil. In de tweede fase van je menstruatiecyclus maken de eierstokken het vrouwelijke hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder een eventueel embryo niet zal afstoten.

Progesteron legt echter niet alleen je baarmoeder lam, maar ook je darmen. Daardoor kun je vlak voor je menstruatie last hebben van darmklachten.

 


Copyright - Privacybeleid