Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Temperaturen

Het dagelijks meten van je temperatuur is een effectieve methode om erachter te komen op welke dagen van je cyclus je het meest vruchtbaar bent. Hoe werkt het precies?

Het principe is eigenlijk heel simpel: voor de eisprong is je lichaamstemperatuur lager dan na je eisprong. Rond de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met minstens 0,2 graden. Wanneer je dus een paar maanden lang dagelijks temperatuurt, heb je een nauwkeurig overzicht wanneer je vruchtbare dagen zijn.

De eisprong vindt over het algemeen plaats in een periode van twee dagen voor de temperatuursverhoging tot een dag erna. Als je cyclus een beetje regelmatig is, dan zijn die dagen dus na een paar maanden redelijk te voorspellen. Seks tijdens deze dagen vergroot de kans dat je zwanger wordt.

Je kunt voor het opnemen van je temperatuur een gewone koortsthermometer gebruiken. Het is wel verstandig om iedere dag dezelfde thermometer te gebruiken. Je kunt je temperatuur het beste iedere dag op hetzelfde moment opnemen, bijvoorbeeld direct na het opstaan. Verschillende tijden betekenen verschillende temperaturen, dus kies voor een vast tijdstip, ook in het weekend.

Je kunt het beste beginnen met temperaturen op de eerste dag van je menstruatie. Noteer je temperatuur, en schrijf eventuele bijzonderheden (bijv. medicijngebruik of alcoholgebruik) erbij. Heb je seks gehad, dan is het handig om dit ook in de grafiek te zetten, bijvoorbeeld door een andere kleur te gebruiken. Ook vakanties of stressvolle periodes noteer je.

Op deze manier zie je na enkele maanden een duidelijk patroon. Het nadeel van temperaturen is dat je pas achteraf vaststelt dat de eisprong heeft plaatsgevonden. Om inzicht in jouw cyclus te krijgen en het moment van eisprong te kunnen voorspellen, zul je dus sowieso een aantal maanden moeten temperaturen.

Er zijn ook andere manieren om je vruchtbaarheid te meten. Hier vind je informatie over ovulatietesten. Hier vind je informatie over andere methoden.

 


Copyright - Privacybeleid