Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Ovulatietest

Een ovulatietest kan handig zijn om te doen wanneer je wilt weten wanneer je vruchtbaar bent en je er op andere manieren niet achter kunt komen. Let op: een ovulatietest kan een goed hulpmiddel zijn, maar is meestal niet noodzakelijk om te ontdekken wanneer je vruchtbaar bent.

Maar goed. Meten is zeker weten, en daarom kiezen steeds meer vrouwen ervoor om een ovulatietest te doen. Een ovulatietest lijkt een beetje op een zwangerschapstest. Net als bij een zwangerschapstest, gebruik je je urine om sporen van hormonen terug te vinden. Maar anders dan bij een zwangerschapstest, is het bij een ovolatietest wel van belang om te letten op de kleur van de lijn.

Bij een zwangerschapstest is het simpel: twee lijntjes betekent dat je zwanger bent, en hoe dik die lijn is, maakt niets uit. Maar bij een ovulatietest is de kleur van de lijn wel van belang. Pas als beide lijnen even donker zijn, ben je vruchtbaar. Hoe minder kleur de tweede lijn heeft, hoe minder vruchtbaar je bent.

Een ovulatietest spoort het LH-hormoon op in je urine. De belangrijkste functie van het LH-hormoon is het 'loslaten' van een rijpe eicel. Het LH-hormoon is je hele cyclus aanwezig in je lichaam, maar vlak voor de eisprong is de dosis LH-hormoon in je lijf tot twintig keer hoger dan normaal.

Deze piek duurt ongeveer twee dagen. Het LH-peil in je lichaam daalt daarna weer meteen naar de normale hoeveelheid. De ovulatie vindt plaats binnen 48 uur na de start van de LH-piek. Dit is de periode van je cyclus waarin je het meest vruchtbaar bent.

Er zijn ook andere manieren om je vruchtbaarheid te meten. Hier vind je uitleg over verschillende methoden. Hier vind je informatie over temperaturen.

 


Copyright - Privacybeleid