Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Je menstruatiecyclus

Als je zwanger wilt worden, is het handig als je weet hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Om die reden is het belangrijk dat je de dagen noteert waarop je ongesteld bent. Door te meten van de eerste dag van je menstruatie tot aan het volgende moment dat je ongesteld wordt, kun je de lengte van je cyclus bepalen.

Dat is handig om te weten, want daardoor kun je eenvoudig je vruchtbare dagen berekenen. Die liggen bij verreweg de meeste vrouwen in het midden van je cyclus. Het noteren van de dagen dat je ongesteld bent is ook handig om later als je zwanger bent de datum te bepalen waarop je bent uitgeteld.

De gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus is 28 dagen, maar het is een fabeltje om te denken dat veel vrouwen een cyclus hebben van 28 dagen. Het is slechts een gemiddelde en uiteindelijk heeft slechts 15 proent van alle vrouwen een cyclus van exact 28 dagen.

De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen 24 en 35 dagen ligt. Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige cyclus. Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden.

Vrouwen met een cyclus die korter is dan 21 dagen, of langer is dan 42 dagen worden moeilijker zwanger. Vrouwen met een hele korte of een hele lange menstruatiecyclus wordt daarom aangeraden naar de huisarts te gaan als zij zwanger willen worden. De kans is namelijk aanwezig dat er geen eisprong is.

Lees verder: Cyclus in twee fasen

 


Copyright - Privacybeleid