Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Kinderwens? Eerst foliumzuur slikken!

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je meteen begint met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur vergroot de kans dat je kindje gezond geboren wordt en verkleint het risico op afwijkingen zoals een open ruggetje.

Elke moeder wil graag een gezonde baby. Je kunt helaas nooit de garantie krijgen dat jouw kind gezond geboren wordt. Wat je wel kunt doen is proberen om de kans op een aandoening zo klein mogelijk te maken. Dat doe je door voor je zwanger bent en in de eerste maanden van je zwangerschap extra foliumzuur. Vnzelfsprekend leef je ook gezond.

Foliumzuur zit in tabletten met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Je kunt dit zonder recept bij de apotheek of de drogist krijgen. Het duurt ongeveer vier weken voor er voldoende extra foliumzuur in je lichaam aanwezig is. Er wordt aangeraden om foliumzuur te blijven slikken tot je twee maanden zwanger bent. Na twee maanden zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig en kun je stoppen.

Het slikken van foliumzuur verkleint de kans op zogeheten neurale buis-effecten, zoals een open ruggetje of een open schedel. Een kind met een open ruggetje is meestal lichamelijk gehandicapt. Het kind kan daarnaast ook een verstandelijke handicap hebben.

Door Een kind met een open schedel heeft slecht ontwikkelde hersenen. Soms heeft het zelfs helemaal geen hersenen. Een baby met open schedel overlijdt meestal kort na de geboorte.

De kans is erg klein dat je een kind krijgt met een neurale-buisdefect. In Nederland komt het voor bij 6 op de 10.000 levend geboren baby's. Door foliumzuur te slikken verklein je de kans dat jouw kind met deze afwijkingen geboren wordt.

Overigens: ook mannen kunnen extra foliumzuur slikken. Mannen die meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur innemen, hebben minder abnormaal sperma. Dat blijkt uit de resultaten van een Amerikaans onderzoek.

Meer informatie over het slikken van foliumzuur vind je op de website: eerstfoliumzuurslikken.nl.

 


Copyright - Privacybeleid